NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  MÁTA PEPRNÁ.
Menthapiperita L. em. Hudson, máta peprná (mata pieporná)

Popis.
Je to bastard máty vodní a máty klasnaté. Vytrvalá bylina s dřevnatým od-denkem a .podzemními i nadzemními výběžky a až 80 cm vysokými, čtyřhrannými lodyhami, zprvu nevětvenými, později silně větvitými. Listy se podle rasy poněkud liší, jsou podlouhle eliptické až kopinaté, 4 - 8 cm dlouhé a 1,5 - 25 cm široké, nepravidelně ostře pilovité, zelené nebo červenozeleně zbarvené. Hlavní a vedlejší nervy na rubu silně vynikají. Čepel je žláznatě tečkovaná. Květy mají pětizubý, na okraji řasnatý kalich, jsou až 8 mm dlouhé s bledě nachovou korunou a jsou seskupené v lichopřesleny nahlpučené v konečné válcovité klasy. Plody jsou nahnědlé, vejčité tvrdky. Celá rostlina aromaticky voní. Kvete od července do září.

Výskyt.
Je to druh pěstovaný v různých zemích a četných odrůdách. U nás se také pěstuje a je šlechtěná.

Užívaná část.
List (Foliům menthae piperitae) nebo nať - mladé kvetoucí vršky a listy (Herba menthae piperiíae).

Sběr a úprava.
Listy se sbírají na počátku květu za suchého počasí v polední době a suší se ve stínu, pokud možno rychle. Při pomalém sušení hnědnou. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 35° (siličná droga).
Droga má slabý charakteristický pach a palčivě kořenitou chuť s příjemně chladivou pachutí.

Účinné látky a působení.
Listy obsahují hlavně silici (1 - 2,5 %) s hlavními složkami mentholem (50 - 60 %), menthonem a menthofuranem. Silice se v rostlině tvoří jen přes den.
Obsah tříslovin kolísá mezi 5 - 6 %.
Máta peprná tlumí a odstraňuje křeče, zvláště v trávicím traktu, zmírňuje nadýmání, působí dezinfekčně a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči. Působí také protizánětlivě a svíravě. V poslední době se ověřuje její účinek hypotenzívní.

Užití.
Jako cholagogum, karminativum a spazmolytikum vnitřně v nálevu (denně 2 čajové lžičky - 4,5 g řezaných listů na 2 šálky vody, nesladit) při bolestivých křečích trávicího traktu a nadýmání, při nemo-cech žaludku nervového původu, kolikách, při nedostatečném vylučování žluči a žlučových kaméncích a jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu. Příznivě působí také inhalace při rýmě a zánětu hrtanu a průdušek. Pro příjemnou chuť se často pije jako čaj.
Nyní se dějí pokusy ovlivňovat mátou peprnou vyšší krevní tlak. Takové zákroky může provádět jedině lékař.
Zevně, jako anestetikum se může užít máta v koupelích při revmatis-mu a kožních vyrážkách (2 lžíce drogy na 1 litr vody).